Reparationer undervejs

I 2005 blev Den gamle Bus overdraget til Skagen By- og Egnsmuseum. Der blev søgt om midler til at få bussen køreklar og indregistreret.

Den blev forsynet med blinklys. Bremserne og vakuumforstærkeren blev renset og forsynet med nye gummimanchetter. Hjulene blev forsynet med nye slanger, dækkene fejlede intet. Starteren og dynamoen blev repareret, idet de var gået i stykker, antagelig ved et forgæves forsøg på at starte bussen.

Den 10 april 2008 blev den indregistreret som personvogn over 9 personer og fik ZJ 34015.

2009. Toppakningen blev skiftet og der kom nyt indmad i køleren. Nyt læder mellem skærme og vognkasse.

2010. Nye bremsetromler på forhjul. Disse blev støbt på et lokalt metalstøberi og blev derefter tilpasset på et maskinværksted på havnen.

En artikel 3 nov. 2010 i avisen gjorde, at drift og vedligeholdelses personalet steg til 3 personer.

2010-11. I forbindelse med udskiftning af gennemtærede varmerør, blev linoleumsgulvet skiftet. Der fandtes læsbare aviser fra foråret 1947 på trægulvet, de var brugt til at udligne ujævnheder.

 120411-5120411-9

Der blev også fremstillet og monteret en ny benzintank.

2012. 9 januar. Et sponsorat til nummerplade gjorde at bussen igen fik P 239.

2012-2013. Topstykket blev svejset. Der er kommet nye belægninger på koblingen og baghjulsbremserne. Taget blev malet med gummihud. Rep. af plader i fordør samt nyt træværk ved indgangsparti og ny akkumulatorkasse  .  Endvidere 2 nye dæk.

2013-2014. Der blev forsøgt med en nyere motor, men den viste sig at være i dårligere stand end forventet. De mange timer, der var brugt til det i vinterens løb, var ikke helt spildte, for vi lærte en masse, som vi kunne bruge senere. Den originale motor blev lagt i igen og måtte klare en sæson mere.

2014-2015.  2 oktober opgav den originale motor. Der knækkede en ventil, der ødelagde cylinder og stempel. Der skaffes en tilsvarende renoveret Chevrolet motor, som er lagt i bussen.

motoren skiftes efterår 2014 (1) motoren skiftes efterår 2014 (6)WP_20141111_003

Bussen fremstår som i 1937, og det er man enige om fra museets og “nørdernes” side, at den fortsat skal.

2015-2016.

Bussens bagende renoveret og utæt vindue tætnet. Et større arbejde end lige forventet, men resultatet tilfredsstillende.

Venstre baghjulsnav skiftet, lejer i begge sider skiftet og nye hjulbolte monteret.

2 bremsekabler skiftet i forende.

Højre bagskærm renoveret.

Endvidere er der foretaget forbedringsarbejde i selve garagen – isolering m.v.

 1_800x452    2_800x4523_800x452     4_800x452

Bussen er nysynet fredag den 6. maj 2016 uden bemærkninger og klar til forhåbentlig en succesrig sæson uden tekniske problemer.

2016-17:

Sommertogterne kørte uden problemer, og bussen kørte i garage efter uge 42.

Vinterens arbejde var først at få vores garage/værksted isoleret, vægge og loft. Et ganske godt resultat, som vi har nydt godt af hele vinteren.

Herefter renovering af forende pga dårlig stand og utæthed.

Forrude, solskærm og lyskasse blev adskilt. Nogle steder var der ikke meget metalplade tilbage under malingen, enkelte steder måtte der skiftes træværk for at bygge det op igen.

 

Der blev bygget op igen i glasfiber og polyestervæv. Der blev pudset og slebet, og til  sidst blev der rullet maling på over 4 omgange.

 

 

Der er blevet smurt og skiftet olie med filtre, bremserne justeret, og bussen skulle nu være klar til årets syn og godkendelse. Så nu venter vi på forårets komme og 15. maj, hvor bussen holder 80 års fødselsdag.

2017-2018

Vinterens arbejde på bussen er i gang – en større renovering. Vi starter med bussens højre side, udskiftning  af træværk og plader. Lige et par billeder, men mere herom senere.

Efter, at vi fik pladerne afmonteret, viste det sig, at der var en del træværk, der var dårligt og måtte udskiftes. Det lykkedes også. Nye stålplader blev tilpasset og monteret med god hjælp fra brødrene Villy og Egon Meier. Der blev også lavet noget glasfiberarbejde og til slut spartling, slibning og maling. Indvendig beklædning i højre side blev delvis udskiftet og renoveret. Isætning af vinduer og tætning med nye gummilister.

Gearkassen blev renoveret med nye lejer overalt. Bremser og styretøj efterset og justeret.

Bussen blev fremstillet til det årlige syn medium maj og godkendt uden bemærkninger.

Vi har efterfølgende måttet skifte køleren, så nu kører bussen perfekt og forhåbentlig sæsonen ud. Næste års projekt bliver venstre side af bussen.

2018-2019

Vinterens arbejde blev igen en større renovering, denne gang venstre side af bussen. Også denne gang viste det sig, at der gemte sig noget dårligt og endda manglende træværk. Til træværket fik vi god hjælp fra skibstømrer Orla Johansen, og til pladearbejde var brødrene Villy og Egon Meyer igen på pletten.

Ellers almindeligt vedligehold med justering af bremser, alle bevægelige dele i forbindelse med stangtræk til bremser efterset, udskiftning af olie plus filtre  osv.

Bussen synet og godkendt medio maj.

2019-2020

Vi gik i gang med renovering af bussens bag ende. Som sædvanligt et større arbejde, end vi troede. Som vi frygtede, havde træværket det ikke godt.

Bussen blev synet 1. maj 2020, endda med stor ros fra den motorsagkyndige for vores arbejde. Så nu er vi alle glade og tilfredse med vores indsats. Vi har hygget os med det gennem hele vinteren, og Jens har vimset rundt og hjulpet her og der, ikke mindst med at sørge for kaffe! Peter kom til sidst på vinteren og er faldet godt ind i værkstedsjargonen.

Næste vinter satser vi på et godt tilbud på at få lavet en ny “himmel” (loft) samt at vi skal have skiftet resten af gulvbrædderne plus en del mekanisk arbejde.

2020-2021

Straks efter sæsonafslutning gik vi i gang med at rydde bussen for stole, og det gamle linoleum blev hevet ud. Gamle gulvbrædder fra bagerste inderskærm og frem blev afmonteret og vupti var der hul ned. Der blev tjekket op på de tekniske foranstaltninger under gulvet, såsom bremsekabler, bevægelige koblingsdele m.m.

Der blev lagt nye gulvbrædder, og der kom et lag masonitplader over for at gøre det jævnt og klar til nyt linoleum, pålagt af professionel gulvlægger. Alle indvendige sidepaneler blev udskiftet med bejdset og lakeret, russisk birkefinér.

Den gamle “himmel” blev pillet ned, og træloftet efterset og fundet i rigtigt god stand. Så nu var det op med en ny himmel, hvor vi fik professionel hjælp af møbelpolstrer. Materialerne til ny himmel var faktisk voksdug, som passede perfekt i farve og struktur.

Bagagenet blev ved samme lejlighed udskiftet.

Møblerne blev igen monteret, og den indvendige bus var klar.

Bagdøren/nødudgangen blev renoveret med nyt træværk og udvendige stålplader.

Og igen kunne bussen synes af en tilfreds synsmand og uden bemærkninger.